Biblioteca Colegiului National "Carol I" este una din cele mai valoroase din tara prin vechime şi prin valoarea tezaurului pe care ?l detine. A luat naştere la 18 octombrie 1836, fondul de carte fiind constituit din "cartile şi manuscrisele împartite la felurite locuri publice precum Mitropolia, Episcopiile, Mânastirile şi altele".
În 1832 se stabileşte prin Regulament Şcolar ca trebuie repartizata suma de 5000 de lei pe an pentru cumpararea cartilor pentru biblioteca liceului, iar autorii sau editorii din Principatul Tarii Româneşti trebuiau sa doneze câte cinci exemplare din fiecare carte publicata. La fel urmau sa faca şi redactorii de gazete. Astfel, fondul de carte se îmbogateşte an de an prin subventii oficiale, donatii, ajungând în 1851 la 2000 de volume.
De ce biblioteca Mihail Strajan?
Cel caruia îi revine meritul de a fi considerat adevaratul organizator al bibliotecii, "omul care timp de 18 ani, cu o dragoste neînfricata, muncind zi şi noapte, nepierzând niciun prilej favorabil, şi-a facut din îmbogatirea şi îmbunatatirea bibliotecii un ideal" este profesorul Mihail Strajan. Lui i-a fost încredintata conducerea bibliotecii în 1884.
În 1889 el întocmeşte primul catalog sistematic, recomandând "sa se instituie mai întâi un catalog-receptor în care sa se înregistreze întregul fond de carte, dupa care sa se faca fişe pentru fiecare carte aflata în biblioteca, acestea urmând a fi aranjate, dupa aceea, pe litere şi pe specialitati în fişier". De asemenea, a alcatuit un regulament şcolar, aprobat mai apoi de Minister, prin care se prevedea posibilitatea transformarii bibliotecii liceului în biblioteca publica, atunci când aceasta va dispune de o sala de lectura. Directorul liceului, B. Calloianu, a pus la dispozitie o sala din localul şcolii, iar la 4 septembrie 1884, biblioteca a devenit publica.
În 1902, când Mihail Strajan s-a retras la pensie, biblioteca avea 7000 de volume, fiind considerata cea mai mare din tara.
Valori de patrimoniu în Biblioteca şcolii?
Printre cele peste 85.000 de carti, biblioteca şcolii adaposteşte câteva exemplare foarte valoroase, intrate în patrimoniul national. Poate ca de pe aceste carti au învatat cândva Alexandru Macedonski, Nicolae Titulescu sau poetul Traian Demetrescu pe vremea când au fost elevi la colegiul nostru. Colectia impresionanta de titluri numara o multitudine de carti rare, adunate de la muzee din tara, cea mai veche datând din anul 1514. Fondul de carte de la biblioteca şcolara a Colegiului "Carol I" este recunoscut drept cel mai impresionant din bibliotecile şcolare din tara.
Cea mai veche carte are 497 ani?
Cea mai veche dintre cartile de pe rafturi numara nu mai putin de 497 de ani şi a fost scrisa de un agricultor italian. Este vorba despre un tratat de agricultura scris de catre un calator prin partile noastre. De altfel, în biblioteca mai exista titluri de carti din secolele XVI, XVII şi XVIII.
Prima traducere în italiana a lui "Don Quijote", poposita la Colegiul Carol I?
Numarul impresionant de carti rare este îngrijit cu strictete de catre personalul bibliotecii. Cele mai vechi dintre ele sunt pastrate în conditii speciale şi nu pot fi împrumutate, deoarece se deterioreaza foarte uşor. Printre volumele cele mai importante aflate pe rafturile bibliotecii şcolare de la "Carol I" se numara şi prima traducere în limba italiana a lui "Don Quijote de la Mancha" a lui Cervantes, din 1677. De asemenea, opera lui Francisc Bacon din 1652 sau opere rarisime din Machiavelli şi Lamartine sunt rasfoite sporadic de persoanele ce calca pragul bibliotecii.
Colectii de carte rara?
Una dintre cele mai importante achizitii de carte o reprezinta cea provenita de la Colegiul "Sfântul Sava" din Bucureşti, constând în 1556 de volume: comentarii de limba greaca, 41 de volume cu autograf din colectia Cantacuzinilor, 34 de volume cu autograf din biblioteca Mavrocordat. Unele dintre carti poarta semnatura stolnicului Constantin Cantacuzino. Cu acestea, şcoala a participat la o expozitie la Palatul Cotroceni ce a durat şase luni şi la care au venit moştenitorii lui Cantacuzino de pe cinci continente special pentru a le vedea.
Lucrarea cu cele mai multe volume este "Mémoire et reconnaissance" cu autograful lui Lamartine, aflat pe prima pagina a volumului. Cele 40 de volume sunt legate în coperte verzi, scrise cu auriu şi dateaza din 1826, chiar anul înfiintarii colegiului nostru.
Cea mai mare şi mai groasa carte a bibliotecii este "Le Trésor de Petrossa, étude sur l'orfevrerie antique", de Al. Odobescu, aparuta la Paris. Dimensiunile ei sunt impresionante, chiar daca volumul nu e o exceptie în lumea din care provine: coperta masoara 30 cm / 40 cm, grosimea este de 10 cm şi cântareşte 10 kg.
Exista în biblioteca şi o serie de carti cu valoare bibliofila. Printre acestea se afla:
"L'Ingenioso Cittadiono Don Chiscitte della Mancia", prima traducere a lui Cervantes, volumul II, 1677, prezinta autograful lui Nicolae Mavrocordat.
"De augumentis scientiarium", Francisc Bacon- cu autograful lui Mavrocordat pe verso foii de titlu.
"Tratat de numismatica" de Budeus, tiparit la Atena în 1514. Cartea cuprinde o prefata şi un index, fiind scrisa în limba greaca.
"De quator summis imperiis libri tres", Johannes Sledani, 1697, având autograful lui Mavrocordat.
"Opere" de Nicolo Machiavelli, volumul II, La Haza, 1726, ce cuprinde continuarea "Istoriilor Florentine" din celebra lucrare "Il Principe", adnotata marginal de domnitorul Nicolae Mavrocordat.
"Memorie del Cardinale Bentivoglio", Venetia, 1668, poarta semnatura rarisima a unui fiu al domnitorului Nicolae Mavrocordat, Scarlat, disparut la numai 21 de ani.
Cea mai valoroasa carte româneasca existenta în biblioteca este "Biblia de la Bucureşti", unul dintre putinele exemplare pastrate în tara.
Alte carti rare din biblioteca sunt: "Dictionar latino-greco-germanicum, brevis item Aldi Manutti Ortographis", tiparit în Polonia, în 1694, Enciclopedii, Tratate de ştiinte naturale, Tratate de medicina, Carti de calatorie.
Pe lânga valoarea cartilor pe care le detine, biblioteca "Mihail Strajan" impresioneaza şi prin piesele de mobilier şi picturile ce împodobesc peretii. Mobilierul vechi, bine pastrat, a fost adus între anii 1893 şi 1895 şi este sculptat în lemn de trandafir. La realizarea lui s-a lucrat 12 ani şi a costat de 10 ori mai mult decât toata cladirea veche a liceului.
O mare parte din mobilier şi din carti s-a pierdut dupa revolutia paşoptista, când oştile turceşti au transformat şcoala şi biblioteca în cazarma şi mai apoi în spital. Atât cartile, cât şi mobilierul au servit atunci turcilor drept combustibil pentru foc. Un rol important l-a avut unul dintre îngrijitorii şcolii, Dinca Stanislavescu, care a încarcat cartile în carute şi le-a adapostit în pivnitele şi podul de la Obedeanu.
Pictura din biblioteca are şi ea propria poveste. Pictorul Fr. Tribalski a pictat peretii: o fresca acopera tavanul salii mari şi partea de sus a peretilor, iar sub arcuri de cerc, în medalioane, pe fond de mozaic, se afla portretele unor personalitati ale culturii româneşti: AL. Odobescu, M. Kogalniceanu, V. Conta, G. Coşbuc, I. H. Radulescu, GH. Lazar, V. Alecsandri. Deasupra picturilor, pe tavan, sunt patru scene pe tema interesului pentru arta şi ştiinta personificate.
Mai mult decât "un templu al culturii", cum o numea N. Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca "Mihail Strajan" a Colegiului National "Carol I" are o identitate, o valoare şi o biografie, pe drept cuvânt, "regeşti".
Bibliografie
Prof. Nicolae Andrei, Contributii la studiul istoriei liceului "Nicolae Balcescu" din Craiova, Editura Didactica şi Pedagogica, Bucureşti, 1969
Prof. Nicolae Andrei, Ani de lumina 1826-1876, Scrisul Românesc Craiova, 1976
Colectia revistei "Traditii", buletin al Fundatiei "Nicolae Balcescu" din Craiova, 1993-1999
Prof. Nicolae Andrei, Biografii triste, Editura Alma Craiova, 1999
Prof. Nicolae Andrei, Voievozi ai spiritului, Editura Alma, Craiova 2000